Gazdaság, ipar, kereskedelem

GAZDASÁG

BorsodChem (www.borsodchem-group.hu)

Kazincbarcika város az ország egyik vegyipari fellegvára volt az elmúlt évtizedekben, így a munkavállalók legnagyobb hányada ma is a vegyiparban tevékenykedik. A térség legnagyobb munkáltatója a BorsodChem Zrt., amely 100%-ban külföldi érdekeltségő vegyipari óriásvállalat, a Wanhua Industrial Group tulajdonában áll. Tevékenységi köre a műanyag alapanyag gyártása, de kisebb arányban szervetlen vegyi alapanyag gyártásával is foglalkozik a cég.

FELDOLGOZÓIPAR

A városban és térségében jelen vannak feldolgozóiparban tevékenykedő külföldi (jellemzően német) és hazai tulajdonú vállalkozások egyaránt, amelyek az alábbi ágazatokban dolgoznak, például az 50 fő felett foglalkoztató cégek:

Vegyipari, műanyagipari Ongropack Kft., BTH Fitting Kft.
Gépipari termékgyártás, fémfeldolgozás Heinzler Gépgyártó Kft., Dynea Hungary Kft.
Textilipar SALZOL Kft.
Nyomdaipar Litoplan Kft.

FOGLALKOZTATÁS

Kazincbarcika város vezetése és önkormányzata elkötelezetten támogatja a munkahelyteremtést. Ezt különösen indokolja, hogy a Kazincbarcikai Járási Hivatalban nyilvántartott regisztrált álláskeresők száma 2016 végén megközelítette a 3900 főt. A város vezetése partnerséget épít ki mindenkivel az új munkahelyek érdekében és számít mindenkire, aki ehhez hozzá tud járulni, hiszen a város fejlesztése, új munkahelyek teremtése közös érdek.

IPARI ÉS ÜZLETI-SZOLGÁLTATÓ PARKOK

A munkahelyteremtés elősegítése érdekében a város folyamatosan fejleszti infrastruktúráját. A 26-os út mentén elkezdte egy ipari park kiépítését 80 hektáron, amelyből a fejlesztési törzsterület 33 hektár. Az ipari parkba a betelepülő vállalkozásoknak teljes közmű-infrastruktúrával kiépített telephelyet tudnak biztosítani. Az ipari park a MÁV 92-es vasúti pályaszakasza közelében fekszik, így a vasútvonal iparvágány kiépítésével is elérhető. A betelepülő és fejlesztő vállalkozásokat az önkormányzat egyablakos ügyintézési rendszerrel, személyes kapcsolattartással, illetve a munkaügyi központtal való szoros együttműködéssel igyekszik segíteni. (investinbarcika.com)

Kazincbarcikán a városközpontban egy volt iskolaépület átalakításával valósul meg az Üzleti Szolgáltató és Inkubációs Park kialakítása. Célja, hogy az épület helyet adjon a térségben letelepülő vagy szolgáltatásaiknak új helyet kereső, elsősorban az információs technológia mindennapi használatán alapuló, illetve kreatív tevékenységet végző, magas hozzáadott értéket teremtő vállalkozásoknak. Az inkubációs funkció továbbá kedvezményes bérleti díjjal és üzleti szolgáltatással (pl. irodai funkciók, pénzügyi tanácsadás) lehetőséget ad Kazincbarcikán új vállalkozások elindulásának.

JELENTŐS KÖZSZOLGÁLTATÓK

Kazincbarcikán található két nagy közüzemi szolgáltató központja:

- ÉRV - Északmagyarországi Regionális Vízművek ZRt. (www.ervzrt.hu)

- ZV - Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Kft. (www.zoldvolgy.hu)

SZAKKÉPZÉS

A térségben a szakmai képzés, továbbképzés feltételei adottak Kazincbarcikán szinte minden szakmacsoportban. Kazincbarcika középiskoláiban évente közel 1000 diák végez.

Felsőfokú képzést, szakképzést a közeli Miskolci Egyetem karai biztosítanak. A régióközpontnak tekinthető Miskolc igazi egyetemi város, ahol a műszaki felsőoktatástól kezdve a bölcsészettudományon át a közgazdasági képzésig szinte minden tudományágban vannak képzések. (www.uni-miskolc.hu)